GROEPSTRAINING: Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap (Angst)

Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap (Angst)

De live  Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap* (Angst) training is effectief in de vermindering van angst bij zwangere vrouwen waardoor de geboorte beter verloopt voor moeder en kind. Je ontdekt de kalmte, compassie, kracht en wijsheid die je al bezit - juist nu je zwanger bent en het nieuwe leven begint!

* Deze training is een Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) categorie 1. 

Direct naar data en inschrijving Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap (Angst).

Training én cursus voor aanstaande ouders

Training voor een veerkrachtige geboorte en ouderschap 

Methode

Deze training is een mindfulness training en complete zwangerschapscursus in één!

Tijdens deze training leert je de positieve effecten van mindfulness kennen: meer in het moment te leven met een open, alerte en vriendelijke aandacht waardoor je meer grip op negatieve gedachten en gevoelens krijgt.

Je wordt minder meegevoerd door emoties en leert omgaan met onaangename gebeurtenissen in het lichaam zoals pijn en vermoeidheid. Je leert omgaan met het onbekende en onverwachte. Je leert goed voor jezelf te zorgen en wordt expert over jouw eigen ervaringen en wensen.

Daarnaast leer je alles over de geboorte en de zorg voor jouw kind.

Kalm en allert te midden van wat er speelt 
 • Rust in het hoofd
 • Vol vertrouwen
 • Kalm in controle
 • Betere geboorte
 • Veilig en verbonden
 • Fijn gezin

Volop leven!

Programma

De training bestaat uit negen wekelijkse bijeenkomsten, waaronder een stilte-sessie en één terugkomdag na de geboorte. De bijeenkomsten duren 2,5 uur. (Misschien lijkt 2,5 uur nu lang, maar je zult zien hoe snel de sessie voorbijgaat!).

Mindfulness meditaties

Mindfulness meditatie is een aandchtstraining. Je leert mediteren in je eigen tempo en op jouw manier. Het mediteren brengt je meer rust, veerkracht en wijsheid bij de geboorte van jouw kind en jou als ouder. Meditaties worden zittend, liggend, lopend en als yogaoefeningen aangeboden.

Uitleg over de geboorte en meer

Naast meditatieoefeningen bevat deze training ook veel uitleg over de zwangerschap, de geboorte en het ouderschap. We gaan het uitgebreid over baringspijn en het nut ervan hebben, maar ook over pijnbehandeling. Er is uitleg en er zijn demonstraties over bijvoorbeeld de ontsluitingsperiode van de bevalling, de geboorte zelf en daarbij passende houdingen. Er is veel ruimte voor jouw vragen. Zoals gezegd komt het omgaan met baringspijn komt zeer uitgebreid aan bod net als de behoeften van je baby, voeding voor de baby, jouw behoeften en het kraambed. Je leert ook hoe jij je welzijn na de bevalling kan bevorderen.

Groepstraining

Deze training wordt in een groep gegeven. De ervaringen met de meditaties, vragen hierover én over de zwangerschap worden onderling besproken. Je kunt hierin actief deelnemen als je het wilt, maar dat hoeft niet. Ook door het luisteren naar de ervaringen van anderen leer je heel veel leren over jouw situatie.

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s in je leven Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt aan jou (en je partner) een dagelijkse thuisbeoefening van dertig minuten.

Terugkomdag

Mindfulness voor Zwangeren

Terugkomdag Mindfulness Training voor Zwangere Koppels ooit met Angst 

terugkomdag-mindfulness-training-zwangeren-ngst-stress-01

Voor wie

Deze training is voor alle zwangere vrouwen die angst en/of stress ervaren bv. door een traumatische bevalling in de voorgeschidennis. Het is de bedoeling dat je bij aanvang niet meer dan dertig weken zwanger bent. Ook Engelstaligen zijn welkom. We bevelen sterk aan dat je de training met je partner of een andere voor jou belangrijke persoon volgt.

Je kunt ons trouwens ook al benaderen als je een zwangerschap overweegt, zodat we alvast kunnen kijken wat je nodig hebt om een stap naar de zwangerschap te maken.

Let op: deze training is niet bedoeld voor mensen met ernstige psychische klachten.

Stappen na aanmelding

Na aanmelding volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek van circa dertig minuten. Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor jou beter is. We bespreken je angst voor de bevalling, eventuele sombere gevoelens en je verdere gezondheid. Ga je door naar de uitgebreidere intake, dan brengen we samen zwangerschap, psyche en familie/sociaal leven in kaart en gaan we dieper in op je angsten, stress, kwetsbaarheden en behoeftes. Zo wordt op een rustige manier voor jou en de trainer duidelijk wat je naar de training meeneemt.

De grondlegger

Nancy Bardacke & Irena

Nancy Bardacke is een Amerikaanse verloskundige, antropologe, mindfulness trainer, de schrijfster van Mindful Birthing en de grondlegger van MBCP.

nancy-bardacke-irena-veringa

 

In 1998 heeft zij het MBSR-programma officieel aangepast aan de behoeftes van zwangere vrouwen en hun partners. Op deze manier ontstond het Mindfulness Based Childbirth and Parenting programma (MBCP). Nancy is een Amerikaanse verloskundige, antropologe, mindfulness-trainer en de schrijfster van Mindful Birthing. Je leest meer over MBCP en Nancy op haar website www.mindfulbirthing.org

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze training effectief is in het verminderen van angst en het vergemakkelijken van het geboorteproces dankzij mindfulness. Tevredenheidsonderzoek liet daarnaast zien dat deze training door de deelnemers hoog wordt gewaardeerd. Daarnaast is de inhoud van deze training erkent door de Vereniging van Mindfulness Based Trainers Nederlanden Vlaanderen (VMBN).

De perinatale periode en mindfulness horen bij elkaar

Eigenlijk is het krijgen van een kind één grote meditatie. De ervaringen uit meditaties helpen met de ervaringen in de zwangerschap, de geboorte en het ouderschap mindful om te gaan.

Het leven is een grote geboorte. Contracties komen en gaan.

De verkregen vaardigheden en mindfulnesshoudingen helpen niet alleen om te gaan met de echte contracties van de geboorte, de weeën, maar ook met de contracties van het ouderschap en het leven.

een-grote-meditatie-mind-in-geboorte

Kosten

De kosten bedragen voor een live-groepscursus € 450,-

Mogelijke vergoeding bij verwijzing door verloskundige/huisarts. Informeer ook bij je werkgever, deze training vermindert de kans op ziekteverzuim.

Inclusief
 • werkboek
 • MP3 meditaties
 • individueel voorgesprek

Eventueel is betaling in twee termijnen mogelijk. Je kunt ook voor de eerste vier sessies inschrijven (kosten € 250) en daarna besluiten ook de volgende sessies te doen. Overleg bij problemen met betaling. 

Individuele begeleiding

Kies je liever voor individuele begeleiding dan bedragen de kosten voor een koppel € 850,- voor 8 sessies van 1  en 1/2 uur.

Inclusief
 • werkboek
 • MP3 meditaties
 • individueel voorgesprek

Er zijn zorgverzekeraars die in het aanvullend pakket vergoedingen geven. 

Aantal deelnemers/koppels

Het maximumaantal koppels per training is 10.
De training kan alleen doorgang vinden bij minimaal 4 koppels.

 

Trainer

dr. Katarzyna Irena Veringa

PhD in angst voor de bevalling en mindfulness  aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over  Dr. Irena Katarzyna Veringa

irena-veringa

Data en locatie

De data van de volgende mindfulness cursus zijn zijn nog niet bekend.  

 

Locatie

"De Aap van Bilderdijk"
Westeinde 175 R
2512 GX Den Haag

Bekijk locatie en route

Inschrijfformulier Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap (Angst)