TRAINING: Mindfulness-Based Stress Reductie voor Verloskundigen en Artsen

Mindfulness-Based Stress Reductie voor Verloskundigen en Artsen

Stressreductie door aandachttraining

Deze 8-weekse Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) training is de originele en wetenschappelijk onderzochte MBSR van Jon Kabat-Zinn. Tijdens deze training leer je o.a. hoe jij jezelf en jouw cliënten in duurzame ontspanning kan brengen in spannende situaties. Hoe je opmerkzaam en kalm kan zijn in de communicatie met jouw cliënten en collega’s. Naast stressreductie werk je ook aan de ontwikkeling van eigen welbevinden, de weerbaarheid in je geestelijke en fysieke gezondheid, en meer plezier in het werk en het leven.
Het leven is stressvol en het zal zo blijven. MBSR biedt je handvatten om jouw lichaams- en geest intelligentie beter te gebruiken. Met deze training kom je vrij van je te geconditioneerde reacties. Hier begint jouw Mindful Leven! 

De training is on-line, twee- en een half uur per week. Er is één fysieke bijeenkomst ("stiltedag") van 10.00 tot 16.00 uur, i.h.a. op een zaterdag.

Accreditatie
Bij de KNOV: 16 uren categorie A, 10 punten categorie D en MIO punten in aanvraag.

Meer informatie zie onderaan deze pagina.

 

Kosten

De kosten bedragen € 550,-

Je kunt bij je zorgverzekering navragen of deze MBSR training voor een deel vergoed kan worden zie Mindfulness vergoeding (update: 2021) - Zorgwijzer

Inclusief
  • werkboek
  • mp3 bestanden met mindfulness-meditaties
  • intake gesprek

Data en locatie

Live online

Vanaf 1 maart 2024
Vrijdagochtenden; 10.00 – 12.30 uur door Irena Katarzyna Veringa
Online trainingsdata: 1, 8, 15, 22 maart, en 5, 12, 19, 26 april 2024.
Live trainingsdatum: Stilte/oefendag; zondag 21 april op locatie in Den Haag 10.00 uur tot 16.00 uur.

Vanaf 6 september 2024
Vrijdagochtenden; 10.00 – 12.30 uur door Irena Katarzyna Veringa
Online trainingsdata: 6,  13,  20,  27 september, en 4, 11, 18,  25 oktober 2024.
Live trainingsdatum: Stilte/oefendag; zaterdag 12 oktober op locatie in Den Haag 10.00 uur tot 16.00 uur.

Stappen na aanmelding

Na aanmelding volgt een vrijblijvend intake gesprek. Tijdens dit intake gesprek is er mogelijkheid om met elkaar nader kennis te maken en te kijken of deze training geschikt is voor je.

Locatie

Stiltedag trainingen Irena  Katarzyna Veringa: 'De Aap van Bilderdijk'
Westeinde 175 R
2512 GX Den Haag
Route, openbaar vervoer en parkeren: klik hier

Meer informatie of vragen?

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

Inschrijfformulier MBSR

Methode

MBSR is het best onderzochte, het meest effectieve en het meest populaire programma voor stressreductie voor verschillende populaties, maar ook zeker voor medische zorgprofessionals. Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van deze tarining. 

Relevantie

Ongeveer 20% van de verloskundigen en artsen hebben last van symptomen van angst, somberheid en stress, die gerelateerd zijn aan hun werk. Daarnaast is bij 5% van de verloskundigen sprake van posttraumatische stress symptomen die in verband staan met wat zij in hun werk allemaal meemaken. De onregelmatige aard van de werkzaamheden, grote verantwoordelijkheid en emotionele betrokkenheid bij de zorg,  in combinatie met het privé leven maken het verloskundig/medisch bestaan anno nu tot een grote uitdaging. 


Wat leer je in deze training 

Je leert door middel van mindfulness meditaties (aandacht oefeningen) je focus te verbeteren, de kwaliteit van jouw aandacht te verbreden,  en de opmerkzaamheid voor jezelf en de buitenwereld te ontwikkelen. Je cultiveert een meer responsieve dan reactieve manier van handelen. Je leert je eigen grenzen te bewaken en balans te creëren. Je krijgt inzicht in de mechanismen van stress en in de helende mechanismen van mindfulness. 

Kalm en alert te midden van wat er speelt

Lengte MBSR training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus, en één stilte dag, en een nagesprek waarbinnen een mooi opgebouwd mindfulness programma zich aan je gaat ontvouwen. 

Groepstraining

Deze training wordt in een groep gegeven wat maakt dat je je mogelijk meer verbonden en begrepen voelt in jouw mindfulness beoefening en als verloskundige, arts of verpleegkundige. Deze training helpt je om jouw communicatievaardigheden met mindfulness te verrijken.

- Als zorgprofessionals zijn we gebaat bij een sterke rug en zachte voorkant, een gegronde aanwezigheid en een weidse geest -

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s uit je professionele en je privé leven. Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt van jou een dagelijkse thuisbeoefening van 45 minuten.

Informatie over MBSR

Voor informatie zie Mindfulness

Accreditatie

Bij de KNOV: 16 uren categorie A, 10  punten categorie D.  MIO punten in aanvraag

 

Trainer

dr. Katarzyna Irena Veringa

PhD in angst voor de bevalling en mindfulness  aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over  Dr. Irena Katarzyna Veringa

irena-veringa

Trainer

Yvonne Tuinte

Mindfulness/Compassietrainer VMBN 1 en VVM,  MBSR Supervisor/Assessor VMBN, verloskundige, docent

Meer over Yvonne Tuinte