OPLEIDING: Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - Fear Professional

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - Fear Professionalsopleiding

Voorlichtingswebinar Najaar 2024 van 19.30 : hier inschrijven

De Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - Fear Professionalsopleiding is een 10-weekse module vol mindfulness, compassie en neurowetenschappen, die je in staat stelt om zwangeren met angst veilig en doeltreffend te begeleiden in hun transitie naar het moederschap. 

Je wordt opnieuw geïnspireerd in het begeleiden van het geboorteproces en het ouderschap. Je ontwikkelt de kalmte, de veerkracht en de verwondering voor het geboorteproces bij de aanstaande ouders en jezelf. Dit is een win-win-situatie voor jouw zwangere koppels.

De opleiding kan worden gevolgd door verloskundigen,  professionals in de psychische geboortezorg en ervaren mindfulnesstrainers. Na het volgen van deze opleiding ben je een erkend MBCP (Fear) Professional. 

 

Meer informatie onderaan deze pagina

Mindful en compassievolle zorg rondom de geboorte en de geboortezorg zijn twee belangrijke thema's van deze profesionals in mindfulness opleiding

 

Kosten

De kosten voor de opleiding 2025 bedragen €  2500. Deze opleiding is vrijgesteld van btw.
Inclusief: werkboek, mp3 meditaties, een stiltedag, artikelen, lunch

Data en locatie

Data opleiding 2025:

Data volgende opleiding: (start 13 januari 2025): Maandagen van 10.00 uur tot 17.00 uur op: 13 januari, 10 februari, 17 maart, 14 april, 19 mei, 16 juni, 8 september, 6 oktober, 3 november, 8 december 2025.

Locatie

De training wordt gegeven op de locatie van Mind In Geboorte in Den Haag.

prof. Susan Bögels en dr. Katarzyna Irena Veringa

susan-bogels-irena-veringa

Inschrijfformulier MBCP - Fear Professionalsopleiding

Krachtige interventie 

Krachtige interventie 

*De MBCP - Fear Professionalsopleiding is geaccrediteerd door de KNOV en erkend door de Vereniging Voor Mindfulness (VVM),  de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van mindfulness. Bij de zorverzekeraars die behoren bij de Zilveren Kruis koepel wordt de MBCP training voor zwangeren gedeeltelijk vergoed (€ 250 per persoon) in het aanvullende pakket.  MBCP is erkend door Jon Kabat-Zinn (ontwikkelaar MBSR) en Mark Williams (ontwikkelaar MBCT) als een van de beste toepassingen van mindfulness in de context van de geboorte.

Het MBCP-Fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training.     

  De positieve effecten van deze MBCP methode zijn aangetoond in wetenschappelijke studies, lees meer hierover.

De methode

De Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - Fear Professionalsopleiding is een erkende* 10-weekse module vol mindfulness, compassie en neurowetenschappen, die je in staat stelt om zwangeren met angst veilig en doeltreffend te begeleiden in hun transitie naar het moederschap. Hier stopt het transgenerationeel trauma.
Je wordt opnieuw geïnspireerd in het begeleiden van het geboorteproces en het ouderschap. Je ontwikkelt de kalmte, de veerkracht en de verwondering voor het geboorteproces bij de aanstaande ouders en jezelf. Dit is een win-win-situatie voor jouw zwangere koppels en voor jou of je nu in de medische of psychische geboortezorg werkt. Na het volgen van deze opleiding ben je een erkend MBCP (Fear) Professional. 

De Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) is de meest effectieve voorbereiding voor zwangere koppels op de veerkrachtige geboorte  en het bewuste ouderschap.  Deze methode is veelvoudig wetenschapplijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen bij zwangere vrouwen en hun partners.  MBCP reduceert angst en vergroot aanzienlijk de kans op een niet-medische bevalling.  Lees meer hierover. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness meer geschikt lijkt te zijn voor de behandeling van  angst bij zwangere vrouwen dan cognitieve gedragstherapie

Het MBCP-Fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training.


"It's been a pleasure to collaborate with Irena on her extremely important research related to the Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear) program. What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefi ts of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke founder of MBCP

 

Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder-en kindrelatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisol level in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen maar toe. Het is de tijd voor actie!

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je o.a. :

 • achtergronden van mindfulness en compassie meditaties;
 • het leiden van de MBCP meditaties in de context van angst;
 • het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van de zwangerschap, de geboorte, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • decentreren  (een krachtige methode voor dysfunctionele cognitief- emotionele processen)
 • het faciliteren van groepsprocessen;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen; 
 • mechanismen van mindfulness meditaties;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners,
 • je ontwikkeld jouw wijsheid, veerkracht en kalmte.

Daarnaast is er een mogelijkheid om wekelijks compassie- en mindfulnessmeditaties te volgen via het platform CCMM

Resultaten

Na het afronden van deze opleiding heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van meditaties, enquiry (bevragen meditatie-ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van de MBCP-Fear training. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk.

Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-Fear doorgewerkt. 

Werkvormen
 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • werken in intervisiegroepen;
 • schrijven van een procesverslag;
 • zelf geven van de training  met  min. 3 uur supervisie (extra kosten;  90 Euro per uur). 
Tijdsinvestering

De professionalsopleiding duurt 10 hele dagen (60 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen). Daarnaast investeer je (ca. 36 uur) in het zelf geven van één MBCP-Fear training om gecertificeerd te worden bij  de Vereniging Voor Mindfulness

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden. 

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma
 • Gezond leven met mindfulness (€ 34,99) van Jon Kabat-Zinn

Voor wie

Doelgroep

Deze trainersopleiding is bedoeld voor zowel professionals in de medische en psychische geboortezorg en voor mindfulnessprofessionals met affiniteit voor de geboortezorg :

 • Verloskundigen, verpleegkundigen, artsen,  psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijke werkers, psychologen, en psychiaters;
 • Mindfulnesstrainers;
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO-opleiding;
Eisen:
 • Een VMBN of VVM-erkend 8-weeks Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) programma of een Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer;
 • Een mindfulness-retraite van minimaal 5 dagen gevolgd hebben als deelnemer;
 • Voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite;
 • Voor niet-verloskundigen: tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.
Aanmelding

Bij de aanmelding is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek van ongeveer 45 minuten.

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit de Neurowetenschappen,  en/of de scholing Perinatale Angst en Stress, Nieuwe Inzichten, Andere Aanpak, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. 

Accreditaties
 • Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D;
 • Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten;
 • Accreditatie bij Mindfulness Register/ nascholing MBP: 60 punten fysieke contacturen, 30 punten overige studiebelasting;
 • Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.
MBCP - fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen. Het trainingscurriculum is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN, www.vmbn.nl , de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van mindfulness).
De Vereniging voor Mindfulness (VVM) heeft de opleiding geaccrediteerd als Mindfulness Based Programma dat voldoet aan de internationale richtlijnen voor deze programma's.
Onderzoek

Een mindfulnesstraining van negen avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling. Dat concluderen UvA-onderzoekers Irena Veringa, Esther de Bruin, Bonny van Steensel en Susan Bögels in een artikel dat 11 juli 2021 gepubliceerd werd in het vooraanstaande Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift ‘Birth’.

Lees hier het volledige artikel. 

 

Trainer

dr. Katarzyna Irena Veringa

PhD in angst voor de bevalling en mindfulness  aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over  Dr. Irena Katarzyna Veringa

irena-veringa

Gasttrainers

Susan Bögels

Professor UvA, ontwikkelingspsycholoog/psychotherapeut en mindfulnesstrainer.

susan-bogels

Erik van den Brink

Psychiater/psychotherapeut, compassie en mindfulnesstrainer.

susan-bogels

 

Meer over de gasttrainers