Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear) Professionalsopleiding

Mindfulness-Based Childbirthand Parenting (Fear) Professionalsopleiding

De Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear) Professionalsopleiding is een 9-weekse module vol mindfulness, compassie en neurowetenschappen, die je in staat stelt om zwangeren met angst veilig en doeltreffend te begeleiden in hun transitie naar het moederschap. Je wordt opnieuw geïnspireerd in het begeleiden van het geboorteproces en het ouderschap. Je ontwikkelt de kalmte, de veerkracht en de verwondering voor het geboorteproces bij de aanstaande ouders en jezelf. Dit is een win-win-situatie voor jouw zwangere koppels en voor jou of je nu in de medische of psychische geboortezorg werkt.

Compassievolle zorg rondom de geboorte en mindful geboorte(zorg) zijn twee belangrijke thema's van deze trainersopleiding

 

 

Opleiding en training voor professionals in de zorg

Opleiding en training voor professionals in de zorg

De methode

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (Fear), (MBCP-Fear),  is een nieuwe toepassing van mindfulness bij angst in de perinatale periode.  Deze methode is wetenschapplijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen bij zwangere vrouwen en hun partners.  MBCP-Fear reduceert angst en vergroot aanzienlijk de kans op een niet-medische bevalling.  Lees meer hierover. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness meer geschikt lijkt te zijn voor de behandeling van  angst bij zwangere vrouwen dan cognitieve gedragstherapie. 

Het MBCP-Fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training.

"What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefi ts of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke founder of MBCP

MBCP is erkend door Jon Kabat-Zinn (ontwikkelaar MBSR) en Mark Williams (ontwikkelaar MBCT) als een van de beste toepassingen van mindfulness in de context van de geboorte.

Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder-en kindrelatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisol level in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen maar toe. Het is de tijd voor actie!

Wat leer je?

Tijdens deze basisopleiding leer je o.a. :

 • achtergronden van mindfulness en meditaties;
 • achtergronden en benadering van compassie;
 • het leiden van de MBCP meditaties in de context van angst;
 • het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologievan zwangerschap, geboorte, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen;
 • mechanismen van mindfulness meditaties;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.

Daarnaast volg je wekelijkse compassie- en mindfulnessmeditaties, die speciaal voor jou als zorgprofessional ontwikkeld zijn om meer kalmte, weerkracht en compassie te cultiveren.

Resultaten

Na het afronden van deze basisopleiding heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van meditaties, enquiry (bevragen meditatie-ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van de MBCP-Fear training. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk.

Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-fear doorgewerkt. 

Werkvormen
 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • werken in intervisiegroepen;
 • schrijven van een procesverslag en een theoretisch eindwerkstuk.
Module

Elf opleidingsdagen waaronder een stiltedag en een terugkomdag. 
In deze module wordt de 9-weekse MBCP-fear voor zwangere koppels uitgelegd en geoefend plus een dag over compassie. 
Extra: deelnemen aan compassiemeditaties voor zorgprofessionals.

Tijdsinvestering

De trainersopleiding duurt 10 hele dagen (60 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma
 • Gezond leven met mindfulness (€ 34,99) van Jon Kabat-Zinn

Voor wie

Doelgroep

Deze trainersopleiding is bedoeld voor zowel professionals in de medische en psychische geboortezorg en voor mindfulnessprofessionals met affiniteit voor de geboortezorg :

 • Verloskundigen, verpleegkundigen, artsen  psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijke werkers, psychologen, en psychiaters;
 • Mindfulnesstrainers;
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO-opleiding;
Eisen:
 • Een VMBN of VVM-erkend 8-weeks Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) programma of een Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer;
 • Een mindfulness-retraite van minimaal 5 dagen gevolgd hebben als deelnemer;
 • Voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite;
 • Voor niet-verloskundigen: tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.
Aanmelding

Bij de aanmelding is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek van ongeveer 30 minuten.

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit de Neurowetenschappen,  en/of de scholing Perinatale Angst en Stress, Nieuwe Inzichten, Andere Aanpak, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. De Basisopleiding Mindfulness Trainer of een algemene erkende mindfulness trainersopleiding.

Accreditaties
 • Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D;
 • Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten;
 • Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.
MBCP - fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen. Het trainingscurriculum is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN, www.vmbn.nl , de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van mindfulness).
De Vereniging voor Mindfulness (VVM) behandelt momenteel de accreditatieaanvraag.
Onderzoek

Het studieprotocol van het onderzoek naar de effecten van mindfulness op angst bij zwangere vrouwen en hun partners lees je hier

COVID-19 beleid

Klik hier voor het beleid van Mind In Geboorte i.v.m. de COVID-19 pandemie.

Kosten

De kosten bedragen € 1.750,- 

Deze opleiding is vrijgesteld van btw.

Inclusief
 • werkboek
 • mp3 meditaties
 • een stiltedag
 • 3 uur individuele supervisie 
 • artikelen
 • lunch

Trainer

Irena Veringa-Skiba

Buitenpromovenda op het thema manifestatie en behandeling van perinatale angst aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over Irena Veringa-Skiba

irena-veringa

Gasttrainers

Susan Bögels

Professor UvA, ontwikkelingspsycholoog/psychotherapeut en mindfulnesstrainer.

susan-bogels

Erik van den Brink

Psychiater/psychotherapeut, compassie en mindfulnesstrainer.

susan-bogels

 

Meer over de gasttrainers

Data en locatie

Data 2022 - 2023:
21 september van 10.00 - 17.00 uur
12 oktober
16 november
14 december
11 januari
15 februari
15 maart
12 april
17 mei
Locatie

De training wordt gegeven op de locatie van Mind In Geboorte in Den Haag.

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

Susan Bögels en Irena Veringa

susan-bogels-irena-veringa

Inschrijfformulier MBCP-Fear Professionalsopleiding