Mindful met je Baby

Mindful met je baby

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden.

Afrikaans gezegde

'Mindful met je baby’ is een oudertraining die moeders helpt om een nieuwe balans in hun leven te brengen na de enorme verandering die een baby met zich meebrengt. In deze training leer je om op een kalme en evenwichtige manier voor je baby te zorgen, en opmerkzaam te zijn voor diens signalen, zodat je daar sensitief op in kunt spelen.

Daarnaast helpt de training om beter om te gaan met verschillende vormen van stress waar je als moeder mee te maken kunt krijgen, zoals stress rondom gezondheidsklachten, slapen of huilen van je baby.

Training én cursus voor aanstaande ouders

Training voor een veerkrachtige geboorte en ouderschap 

Methode

Dit programma is een Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) / Mindfulness Based Stress Cognitive Therapy (MBCT) programma, aangepast aan de situatie van pas bevallen moeders die stress ervaren bij hun jonge ouderschap.

Met deze training leer je als moeder de vaardigheden om:
 • op een vriendelijke manier aandachtig te zijn voor jezelf en je baby;
 • je stress te reguleren; én
 • goed voor jezelf te zorgen.

Daardoor kun je weer voldoende emotioneel beschikbaar zijn voor jouw baby en kun je jouw baby een veilige basis geven.

Programma

De training bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur per week (inclusief een pauze), en een terugkombijeenkomst 8 weken na het einde van de training. Je neemt je baby mee naar de training, behalve in de sessies 1 en 5. Aanwezigheid van de kinderen tijdens de training maakt dat je direct je aangeleerde mindfulnessvaardigheden leert toepassen in de situatie waarin je die nodig hebt, namelijk in het contact met je baby.

In de training wordt het volgende gedaan:
 • meditatie-oefeningen;
 • oefeningen gericht op het omgaan met stress;
 • oefeningen gericht op het contact met je kindje;
 • uitwisselen van ervaringen in de groep;
 • oefeningen en opdrachten voor thuis;
 • uitleg over zaken als de behoeftes van je baby, ouderlijke stress, zelfzorg.
Tijdsinvestering

Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om de training met volle aandacht te volgen. Op deze manier creëer je bijzondere tijd waar jij en jouw kindje elkaar beter gaan leren kennen. Daarom vragen wij aan je om gedurende de cursus dagelijks thuis te mediteren en oefeningen te doen aan de hand van het werkboek en de mp3 meditaties.

Voor wie

Deze training is voor alle moeders met een baby in de leeftijd van 3 tot 18 maanden, die op een of andere manier stress ervaren in het moederschap.

Let op: de training is niet bedoeld voor moeders met ernstige psychische klachten.

Intake

Na aanmelding volgt een (vertrouwelijke) intake van circa dertig minuten (telefonisch of face-to-face als je daar prijs op stelt). Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor je beter is.

We bespreken je vragen en behoeftes, en ik stel je nog een aantal vragen over jouw verdere gezondheid. Zo ontstaat een beeld deze training bij je past. Zo niet, bijvoorbeeld door bepaalde psychische kwetsbaarheden, dan kijken we naar een alternatief zoals doorverwijzing naar specialistische ‘Mindful met je baby’ training bij UvA Minds of een andere mindfulness training.

Wetenschappelijk onderzoek

Deze training is ontwikkeld door Dr. Eva Potharst bij het Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind - UvA Minds.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar ‘Mindful met je baby’ is gebleken dat de moeders na de training minder last hebben van opvoedingsstress een betere levenskwaliteit ervaren, en minder last hebben van angsten of depressies. Daarnaast blijken de moeders mindfulness-vaardigheden te kunnen toepassen in hun dagelijks leven en de zorg voor hun kind, en hebben zij meer compassie (vriendelijkheid) voor zichzelf. Dit alles heeft effect op hoe de moeders hun baby’s ervaren: moeders uit het onderzoek gaven aan dat het gedrag en het temperament van de baby’s makkelijker werd (bijvoorbeeld beter troostbaar en vrolijker). Zie het artikel "Laat stress ontwikkeling van de baby niet negatief beïnvloeden" in Vroeg, november 2019.

Kosten

Cursuskosten voor moeder met baby bedragen € 550,-

Inclusief
 • werkboek
 • MP3 meditaties
 • individueel voorgesprek.

Eventueel is betaling in twee termijnen mogelijk. Je kunt ook voor de eerste vier sessies inschrijven (kosten € 200)  en daarna te besluiten  ook de volgende sessies te doen.

Er zijn zorgverzekeraars die in het aanvullend pakket vergoedingen geven. 

Aantal deelnemers/koppels

Het maximum aantal koppels per training is 10. De training kan alleen doorgang vinden bij minimaal 6 koppels.

Trainer

dr. Katarzyna Irena Veringa

PhD in angst voor de bevalling en mindfulness  aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over  Dr. Irena Katarzyna Veringa

irena-veringa

Data en locatie

De data van de volgende mindfulness cursus zijn zijn nog niet bekend.  

 

Locatie

"De Aap van Bilderdijk"
Westeinde 175 R
2512 GX Den Haag

Bekijk locatie en route

Inschrijfformulier Mindful met je Baby