Grote doorbraak in zorg voor kwetsbare zwangeren

Grote doorbraak in zorg voor kwetsbare zwangeren

Grote doorbraak in zorg voor kwetsbare zwangeren

Grote doorbraak in begeleiding van kwetsbare zwangeren in de verloskundige en psycho-sociale zorg. Eerste stap naar erkenning MBCP-fear gezet.

Op 14 juli 2020 heeft het bestuur van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN), de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van mindfulness, het trainingscurriculum van de training Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - fear voor zwangere koppels erkend als een training die voldoet aan de internationale kwaliteitscriteria voor Mindfulness Based Programma’s (MBPs). Deze erkenning is een belangrijke eerste stap die kan leiden tot accreditatie van de MBCP (Fear) trainersopleiding. We hopen dat deze erkenning ook zal bijdragen aan het maken van afspraken met de zorgverzekeraars over de vergoeding voor het volgen van de training door kwetsbare zwangeren en hun partners.

MBCP-fear is een nieuwe toepassing van de Mindfulness-Based Childbirth en Parenting (MBCP) training van Nancy Bardacke (1998) met meer aandacht voor de complexiteit van angst en stress. MBCP-fear is een negenweekse mindfulnesstraining voor zwangeren en hun partners die hen leert om te gaan met angst- en stressgevoelens in verband met de aankomende geboorte en het ouderschap. De training is wetenschappelijk onderzocht en blijkt te leiden tot veel betere geboorte uitkomsten en een betere start van het ouderschap. Het volgen van de training leidt tot vermindering van angst en vergroting van adaptatie aan de perinatale periode (o.a. minder medische interventies bij de geboorte) wat heel belangrijk is voor de gezondheid van de baby en de moeder.

Wereldwijd heeft één op vier van de zwangere vrouwen last van angst en stress voor de bevalling. Vaak wordt deze angst niet onderkend en niet adequaat behandeld. Met een brede toepassing van MBCP-fear kan een grote gezondheidswinst voor moeders en kinderen, en de nieuwe gezinnen worden geboekt.

Het geven van MBCP-fear kan onderdeel zijn van de verloskundige praktijk of van de psychologische ondersteuning van kwetsbare zwangeren. Ook mindfulnesstrainers kunnen zich hier in specialiseren.

Via deze weg wil ik graag Nancy Bardacke bedanken voor het ontwikkelen van MBCP (www.mindfulbirthing.org) haar opleiding, mentorschap en de wijze lessen die ik van haar mocht ontvangen en nog ontvang. Ook bedank ik mijn onderzoekteam aan de UvA en alle zwangere vrouwen met angst die aan de ontwikkeling van dit programma hebben bijgedragen. Ik hoop dat we snel de volgende stappen voor een brede invoering van MBCP-fear voor zwangere vrouwen en hun partners kunnen zetten. Tot slot dank ik het bestuur van de VMBN en de experts van de MBPs taskforce voor hun innovatieve geest en zorgvuldige beoordeling van dit trainingscurriculum.

Ik wens al mijn collega’s die MBCP onderschrijven en verspreiden onder zwangere koppels en zorgprofessionals veel succes in hun pionierswerk!

Wil je MBCP-fear training aan jouw zwangeren kunnen geven volgens het erkende trainingscurriculum zie de MBCP (Fear) trainersopleiding.

Deze post delen